namen en nummers Eindhoven
In 2023 ontwikkelden we in Eindhoven een tijdelijk monument voor de Holocaustslachtoffers. Dit deden we samen met de inwoners van de stad.
Op 3 september 2023 was de herdenking op het Lodewijk Napoleonplein.
Deelnemers aan deze herdenking ontfermden zich over één van de slachtoffers en maakten voor hem of haar een naambordje dat we gebruikten bij een herdenkingsritueel. De deelnemers legden het naambordje uiteindelijk op een grote plattegrond van de stad. Zo brachten we de buurtbewoners van toen symbolisch weer thuis. Want – zo vinden wij – ze horen bij ons en dit pijnlijke deel van onze geschiedenis.
Kunstproject
Namen en nummers Brabant komt voort uit het Amsterdamse project Namen en Nummers waarmee sinds 2012 jaarlijks de weggevoerde Joden uit de Oosterparkbuurt worden herdacht. ‘Uit het donker naar het licht’ is het leidmotief van artistiek leider Ida van der Lee. Alles wat er niet mag zijn, wat taboe is, dat weggestopt is, kan rekenen op haar aandacht. Het ritueel is op een zorgvuldige manier door de kunstenaar ontwikkeld en vormgegeven.
Na de Oosterparkbuurt organiseert Verhalis de komende jaren ook in andere steden in Brabant herdenkingen.
3 september
We organiseerden de herdenking op 3 september 2023.
3 september is een beladen datum. Op die datum, in 1942, werden de meeste Joden die zich 5 dagen eerder moesten melden voor transport, vermoord in Auschwitz. In Eindhoven zijn ook 42 Sinti opgepakt. Ze woonden op het kamp de Zwaaikom langs het kanaal. Zij zijn opgepakt bij de Zigeunerrazzia van 16 mei 1944. Twee werden er vrijgelaten in Westerbork omdat ze Italiaanse papieren hadden. Drie er van hebben de kampen overleefd, de andere 37 zijn daar vermoord.
2024 provinciale herdenking
In 2024 organiseren we een provinciale herdenking in ‘s-Hertogenbosch. Dan brengen we alle naambordjes samen op een grote plattegrond van Brabant.
Partners en subsidienten Brabant