namen en nummers Breda

In 2022 herdachten we ruim 110 Joodse Bredanaars die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd uit onze stad. We maakten samen met Bredanaars een tijdelijk monument bij het station. Deelnemers aan deze herdenking ontfermden zich over één van de slachtoffers en maakten thuis voor hem of haar een naambordje dat we gebruikten bij een herdenkingsritueel. Dit vond plaats op 28 augustus 2022 in de Speelhuislaan. De deelnemers legden het naambordje uiteindelijk op een grote plattegrond van Breda. Zo werden de buurtbewoners van toen symbolisch thuisgebracht. Want – zo vinden wij – ze horen bij ons en dit pijnlijke deel van onze geschiedenis.

Kunstproject

Namen en nummers Breda komt voort uit het Amsterdamse project Namen en Nummers waarmee sinds 2012 jaarlijks de weggevoerde Joden uit de Oosterparkbuurt worden herdacht. ‘Uit het donker naar het licht’ is het leidmotief van artistiek leider Ida van der Lee. Alles wat er niet mag zijn, wat taboe is, dat weggestopt is, kan rekenen op haar aandacht. Het ritueel is op een zorgvuldige manier door de kunstenaar ontwikkeld en vormgegeven.

Na de Oosterparkbuurt en een pilot in 2021 in Tilburg organiseert Verhalis de komende jaren ook in andere steden in Brabant herdenkingen.

28 augustus

28 augustus is een beladen datum. Op die datum, nu 80 jaar geleden, moesten de Bredase joden zich melden voor transport naar de concentratiekampen.

Herdenking Tilburg 2021

In 2021 vond de herdenking ‘Namen en Nummers’ plaats in Tilburg. Lees hier een artikel


Partners Breda

  • Erfgoed Brabant, Frank van Doorn, Arnoud-Jan Bijsterveld

  • Bureau Pees, Dansnest, Studio Solo

  • Merel van der Linden, Pim Allonsius, Marjan Verdonk

  • Leerstoel Cultuur in Brabant

  • Stadsarchief Breda

  • Nieuwe Veste

  • Ida van der Lee, initiatiefnemer Namen en Nummers

 
kring rondom naambordjes

Kring rondom naambordjes

Huizen Joodse slachtoffers

Rosa Andriesse, Nieuwe Boschstraat 38 Breda, 70 jaar

mogelijk gemaakt door: