geluk op 13
genomineerd voor de Brabantse erfgoedprijs 2013
In het project Geluk op 13, worden gelukkige herinneringen verzameld bij inwoners van Tilburg die op huisnummer 13 wonen.
De bewoners worden gefotografeerd in hun voordeur, samen met een voorwerp dat voor hen verbonden is met die gelukkige herinnering. Geschiedenis in het klein.
Voor de stad Tilburg is 2013 een bijzonder jaar: 013 is het kengetal van de stad en daarmee een soort geuzennaam geworden. Vanwege dit bijzondere jaar zetten wij samen met ROC Tilburg School voor Welzijn, een grootschalig foto- en filmproject op met jongeren uit de stad.
Voor dit project zijn we een crowdfundingcampagne gestart. Lees daar alles over op Tilburg voor Cultuur en de facebookpagina van Geluk op 13.
Bekijk hier alle fotoportretten van huisnummers 13 in Tilburg.
Bekijk hier de reportage over het fotoproject.
Tilburg heeft 1168 straten. In veel daarvan is een nummer 13 te vinden, zij vormen een uitsnede van de stad. Jongeren maken een portretfoto van alle bewoners in hun voordeur, naast het huisnummer 13. Dit levert foto’s op van allerlei verschillende Tilburgers. Van het kanaal tot in de Blaak, van Noord tot in Broekhoven. Jonge mensen, studenten, oudere mensen, alleenstaanden, stellen, Nederlandse Tilburgers, Somalische, Antilliaanse, Poolse…. Tilburgers.
Foto’s die steeds van eenzelfde format uitgaan: Tilburgers in de deuropening van hun eigen nummer 13. Tegelijkertijd gaan de jongeren met de bewoners in gesprek over een specifiek geluksmoment in hun huis. Dit levert honderden foto’s op van allerlei verschillende Tilburgers en even zovele geluksmomenten. De kernactiviteit van dit project is dat jongeren de wijken in trekken. Zij brengen het geluk van de stad in beeld. Op deze manier doen ze research voor de TV-serie die door de filmmakers van Verhalis wordt gemaakt. Centraal staat daarin de vraag: vertel over uw geluksmoment op nr. 13.
De jongeren namen ook een enquète af voor Tilburg University, over geluk in Tilburg anno 2013. De resultaten werden door het Brabants Dagblad in een speciaal katern gepubliceerd.
Geluk op 13 is na 2013 ook in andere steden uitgevoerd. Bekijk hier de andere projecten.
Televisieserie
In 13 afleveringen vertellen 13 bewoners van huisnummers 13 in Tilburg aan de filmmakers van Verhalis wat geluk voor hen betekent anno 2013. Op de muziek van Tom America nemen we aan de hand van 13 thema's een kijkje in de verschillende huizen en levens.
Bekijk hier de 13-delige TV-serie.
Artikel over ons project "Geluk op 13"
Het tijdschrift 'In Brabant' heeft een artikel gewijd aan "Geluk op 13" naar aanleiding van onze nominatie voor de Brabantse erfgoedprijs. Lees hier het artikel.
Geluk op 13 is ontwikkeld naar een concept van ROC-projectleider Willemien van Heugten en werd mogelijk door subsidies en bijdragen van Provincie Noord Brabant, Tilburg voor Cultuur, BKKC, het Fonds Cultuur Participatie, Prins Bernhard Cultuurfonds, FujiFilm, Sharp en Tiwos.
Omroep Brabant, de Universiteit van Tilburg en het Brabants Dagblad hebben het project inhoudelijk en organisatorisch mee ondersteund.
juryrapport nominatie Brabantse erfgoedprijs 2013:
Uit het juryberaad: “Het project is treffend in zijn eenvoud.Het getuigt van grote creativiteit en betrokkenheid van de jongeren en de projectleiding. „Geluk op 13‟is een project dat de verbindende kracht van erfgoed benut en creatief met geschiedenis om gaat. Nummer 13 wordt als ingang genomen om deuren naar het (persoonlijke) verleden te openen in het cultureel diverse Tilburg. Dit biedt een uniek tijdsbeeld van Tilburg. Aansprekend is voorts de samenwerking tussen het ROC en de universiteit. Wij zijn van mening dat deze wijze van verbinden van erfgoed met educatie goed is geslaagd. Door te kiezen voor een doelgroep die daar vaak niet voor wordt aangesproken,toont het project haar visie. Daarnaast ishet inzetten van erfgoed als middel om jongeren zich tot anderen en tot zichzelf te laten verhouden uitermate inspirerend.”