De dodendraad leeft

 

bekijk: film  NOS journaal  ATV  

In 2018 willen we langs de hele Nederlands-Belgische grens een lint van honderdduizenden witte krokussen geplant hebben. Dan is het 100 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend en de Dodendraad werd afgebroken. Het was de grens tussen oorlog en vrede. Juist in deze tijd waarin zoveel oorlogsvluchtelingen Europa proberen te bereiken willen we een monument maken ter nagedachtenis van de slachtoffers van ‘de dodendraad’.

Samen met Erfgoed Brabant en de Provincie Noord-Brabant willen we het verhaal levend houden en alle grensgemeenten betrekken bij het krokusproject. Ook willen we er voor zorgen dat er een LF-Icoonroute (fietsroute) wordt aangelegd die alle reconstructies met elkaar verbindt.

Verhalis werkt vanaf 2013 aan het landkunstwerk "De dodendraad leeft" een project op het snijvlak van kunst en erfgoed.  Met de innovatieve samenwerking met de gamecommunnity van Geocaching.

Op diverse plaatsen langs de grens hebben we de afgelopen jaren al krokussen geplant: Kalmthout, Zundert/Wuustwezel, Baarle Hertog en Hamont/ Achel.

Op 25 oktober 2015 kon je mee komen helpen met planten, op de grens van Nederland en België. De plantdag werd geopend door de twee burgemeesters van Wuustwezel en Zundert. De donderdag ervoor gingen de schoolkinderen van 12 basisscholen uit de buurt al aan de gang met het planten van de bloembollen.

Geocachers kunnen een speciale cache lopen, gemaakt door de befaamde geocacher Corke. 

volg het project "De dodendraad leeft" op facebook
 

 

download het draaiboek

 

 
 

 

'De dodendraad leeft' wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de impulsgelden BKKC, het Fonds voor cultuurparticipatie, de gemeente Wuustwezel, de gemeente Zundert, de KWB, Erfgoed Brabant, donaties van particulieren door crowdfunding via Voordekunst en de inzet van vele vrijwilligers.