De dodendraad leeft

 

bekijk: NOS journaal  ATV   crowdfundingfilm

Verhalis werkt vanaf 2013 aan het landkunstwerk "De dodendraad leeft" een project op het snijvlak van kunst en erfgoed.  Met de innovatieve samenwerking met de gamecommunnity van Geocaching.

In 2015 is het honderd jaar geleden dat de langs de Belgisch-Nederlandse grens een elektrische draadversperring werd aangelegd: de dodendraad. Het was de grens tussen oorlog en vrede. Juist in deze tijd waarin zoveel oorlogsvluchtelingen Europa proberen te bereiken willen we een monument maken ter nagedachtenis van de slachtoffers van ‘de dodendraad’.

We maken de dodendraad zichtbaar in het landschap door het planten van 25.000 krokusbolletjes langs de oorspronkelijke route van de dodendraad. In het voorjaar komt de draad weer tot leven als een 10 kilometer lange sliert van witte krokussen, dwars door het landschap.

Op 2e paasdag 28 maart vindt de krokustocht plaats: een wandeltocht en een fietstocht langs 24.000 bloeiende witte krokussen op het traject van de dodendraad in Wuustwezel/Zundert. Lees hier meer.

 

 

bekijk het draaiboek

 
 

Op 25 oktober 2015 kon je mee komen helpen met planten, op de grens van Nederland en België. De plantdag werd geopend door de twee burgemeesters van Wuustwezel en Zundert. De donderdag ervoor gingen de schoolkinderen van 12 basisscholen uit de buurt al aan de gang met het planten van de bloembollen.

Geocachers kunnen een speciale cache lopen, gemaakt door de befaamde geocacher Corke. 

In het voorjaar 2016, als de krokussen bloeien, wordt er een speciale workshop georganiseerd over landkunst en geocaching.

"de dodendraad leeft" wordt de komende jaren uitgebreid naar andere gemeenten langs de grens.

volg het project "De dodendraad leeft" op facebook
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
'De dodendraad leeft' wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de impulsgelden BKKC, het Fonds voor cultuurparticipatie, de gemeente Wuustwezel, de gemeente Zundert, de KWB, Erfgoed Brabant, donaties van particulieren door crowdfunding via Voordekunst en de inzet van vele vrijwilligers.