Geluk op 13

 

In het project Geluk op 13, worden gelukkige herinneringen verzameld bij inwoners van Tilburg die op huisnummer 13 wonen.

De bewoners worden gefotografeerd in hun voordeur, samen met een voorwerp dat voor hen verbonden is met die gelukkige herinnering. Geschiedenis in het klein.

Voor de stad Tilburg is 2013 een bijzonder jaar: 013 is het kengetal van de stad en daarmee een soort geuzennaam geworden. Vanwege dit bijzondere jaar zetten wij samen met ROC Tilburg School voor Welzijn, een grootschalig foto- en filmproject op met jongeren uit de stad.

Voor dit project zijn we een crowdfundingcampagne gestart. Lees daar alles over op Tilburg voor Cultuur en de facebookpagina van Geluk op 13.

 


Bekijk hier alle fotoportretten van huisnummers 13

Bekijk hier de reportage over het fotoproject

Bekijk hier de 13-delige TV-serie

 
 

Tilburg heeft 1168 straten. In veel daarvan is een nummer 13 te vinden. Deze nummers 13 zijn de koppeling naar het project 013 en vormen de uitsnede van de stad. Jongeren maken een portretfoto van alle bewoners in hun voordeur, naast het huisnummerschild 13. Dit levert foto’s op van allerlei verschillende Tilburgers. Van het kanaal tot in de Blaak, van Noord tot in Broekhoven. Jonge mensen, studenten, oudere mensen, alleenstaanden, stellen, Nederlandse Tilburgers, Somalische, Antilliaanse, Poolse…. Tilburgers. 

Foto’s die steeds van eenzelfde format uitgaan: Tilburgers in de deuropening van hun eigen nummer 13. Tegelijkertijd gaan ze met de bewoners in gesprek over een specifiek geluksmoment in hun huis. Dit levert 1868 foto’s op van allerlei verschillende Tilburgers en even zovele geluksmomenten. De kernactiviteit van dit project is  dat jongeren de wijken in trekken. Zij brengen het weefsel van de stad in beeld. Op deze manier doen ze research voor de TV-serie die door de filmmakers van Verhalis wordt gemaakt. Centraal staat daarin de vraag: vertel over uw geluksmoment op nr. 13.

Hoe ziet geluk anno 2013 er uit? Het resultaat kunt u hier bekijken.

 

 
 

 
 

Televisieserie

In 13 afleveringen vertellen 13 bewoners van huisnummers 13 in Tilburg aan de filmmakers van Verhalis wat geluk voor hen betekent anno 2013. Op de muziek van Tom America nemen we aan de hand van 13 thema's een kijkje in de verschillende huizen en levens.

De tv-serie is hier te bekijken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Artikel over ons project "Geluk op 13"

Het tijdschrift 'In Brabant' heeft een artikel gewijd aan "Geluk op 13" naar aanleiding van onze nominatie voor de Brabantse erfgoedprijs. Interview met Carine en Jeroen, onder andere over het vervolg van het project in Amsterdam en onze nieuwe plannen met Verhalis. Lees hier het artikel.

 

 

 

Geluk op 13 is ontwikkeld naar een concept van ROC-projectleider Willemien van Heugten en werd mogelijk door subsidies en bijdragen van Provincie Noord Brabant, Tilburg voor Cultuur, BKKC, het Fonds Cultuur Participatie, Prins Bernhard Cultuurfonds, FujiFilm, Sharp en Tiwos.

Omroep Brabant, de Universiteit van Tilburg en het Brabants Dagblad hebben het project inhoudelijk en organisatorisch mee ondersteund.

 

 

 

 

 

 

artikel In Brabant